
Με αφορμή την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι καρδιές μας πλημμυρίζουν από υπερηφάνεια και αναμνήσεις για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Αυτή η ημέρα είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, στοιχεία που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού έθνους. Ο αγώνας των Ελλήνων, που ξεκίνησε με ενθουσιασμό και υψηλό ηθικό, υπήρξε ένα λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στην πατρίδα, με ηγέτες και ήρωες που εμπνέουν και σήμερα. Είτε με τις φλογερούς λόγους του Κολοκοτρώνη είτε με τις στρατηγικές του Μακρυγιάννη, οι έλληνες πολεμιστές ενέπνευσαν ολόκληρη την Ευρώπη, εδραιώνοντάς τους στη συλλογική μνήμη ως σύμβολα ελευθερίας. Γιορτάζουμε, λοιπόν, όχι μόνο την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά και την αναγέννηση της ελληνικής ταυτότητας, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, και ανανεώνουμε την υπόσχεση να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες αυτές για τις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης προς την πατρίδα μας!
Γιατί γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου;
Σύμφωνα με την παράδοση, η Επανάσταση ξεκίνησε στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα, όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821.
Η σύνδεση της ημερομηνίας με τον Ευαγγελισμό προσέδωσε θρησκευτική βαρύτητα στον αγώνα, ενώ η ημέρα επιλέχθηκε και για πρακτικούς λόγους, καθώς μέσα στους θρησκευτικούς εορτασμούς θα μπορούσαν να κρύψουν την εξέγερση.
Έκτοτε, ο εορτασμός της εθνικής αυτής επετείου τιμάται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η 25η Μαρτίου είναι επίσης αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανικής Πίστης. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παναγία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Αρχάγγελος ζήτησε τη συγκατάθεση της Παναγίας για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Παρότι η Μαρία δεν είχε έρθει σε σαρκική επαφή με τον Ιωσήφ, καθώς ήταν μόνο αρραβωνιασμένοι, ο Γαβριήλ της εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.
Της ανέφερε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και στείρα, γέννησε παιδί με τη βοήθεια του Θεού. Η Παναγία δέχτηκε το θείο μήνυμα με ταπεινότητα, εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως Μητέρα του Χριστού, και ο Αρχάγγελος αποχώρησε, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του.

