ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΡΙ ΣΑΜΟΥ


Στις 19 Μαϊου 2024 ο Πρόεδρος της ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Ηλίας, συνοδευόμενος από στελέχη του Κόμματος, επισκέφτηκε το Κοκκάρι Σάμου και σε συνομιλίες με τους κατοίκους, εκφράστηκε ο φόβος για πιθανό ατύχημα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Ο πρώην Πρόεδρος του Κοκκαρίου Σάμου κ. ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ Γιακουμής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για πιθανό ατύχημα ή δολιοφθορά, από την λειτουργία του εργοστασίου.
Μας παρέδωσε δε την παρακάτω επιστολή την οποία έστειλε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό.

«Σάμος, Κοκκάρι 01-10-2020
ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Θεωρώ υποχρέωσή μου, αφού πέρασε ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων διοίκησης του Κράτους, να σας μεταφέρω ένα οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ακριτική Σάμο.
Σας αποστέλλω τον προβληματισμό μου που δεν με αφήνει ήσυχο εδώ και 30 χρόνια, βλέποντας την δεξαμενή του εκρηκτικού πετρογκάζ δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, εφαπτόμενο των δεξαμενών υγρών καυσίμων όλου του νησιού ενώ όλα αυτά να εφάπτονται με εύφλεκτα φυτά, ιδίως κωνοφόρα, ενός συμπαγούς και απροσπέλαστου δάσους.
Ο προβληματισμός μου αρχίζει από το 1990, αλλά μπήκε σε δράση από το 1995 έως το 1998, όταν ήμουν Πρόεδρος στο χωριό μου Κοκκάρι χωρίς να πάψω να γράφω για την επικινδυνότητα όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν τα χρόνια που είχα ζητήσει την συμπαράσταση στο πρόβλημα αυτό και από τη Νέα Δημοκρατία που πράγματι μου συμπαραστάθηκε επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή με επερώτηση στη Βουλή την οποία υπέγραφαν 102 Βουλευτές, μεταξύ αυτών και εσείς.
Με την τραγωδία της Κύπρου το 2011 επανέφερα στο προσκήνιο την επικινδυνότητα της περιοχής που λεπτομερώς εκεί ανέλυσα τους πέντε βασικούς λόγους που κινδυνεύουμε, από στιγμή σε στιγμή, να συμβεί μία έκρηξη. Δυστυχώς, ανταπόκριση από τους υπεύθυνους και αρμόδιους καμία ! Απεναντίας, από τους θρασύδειλους και άνανδρους μασκοφόρους παραβάτες και συμφεροντολόγους, προς εκφοβισμό, τοποθέτησαν φιάλη προπανίου 40 λίτρων.
Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε η Αστυνομία, και  η Πυροσβεστική, έφτασε στον κ. Εισαγγελέα αλλά τελικώς ο φάκελος έκλεισε. Όμως, η πρόσφατη έκρηξη στην Βηρυτό του Λιβάνου (4-8-2020) με τους 200 νεκρούς, τους 5.500 τραυματίες αλλά και 250.000 άστεγους, καθώς και το ασύλληπτο οστικό κύμα που βούλιαξε τουριστικό πλοίο, δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή μου όταν περνούν τα πλοία της γραμμής, τα τουριστικά πλοία που μας έρχονται κάθε καλοκαίρι, τα πλοία που ξεφορτώνουν τα αναγκαία καύσιμα του νησιού ή και σε κάποιο πολεμικό πλοίο που μας επισκέπτεται μερικές φορές. Όλα αυτά έφεραν στον δικό μου εγκέφαλο ότι δεν διαφέρουμε πολύ από την επικινδυνότητα που προϋπήρχε, είτε στην Κύπρο είτε στο Λίβανο, από την δικιά μας στην Σάμο.
Όλα αυτά τα εύφλεκτα και εκρηκτικά υλικά είναι συσσωρευμένα σε ένα σημείο που εφάπτονται μάλιστα 300 μέτρα από Στρατόπεδο.
Δυστυχώς, όπως αναφέρω, η επικινδυνότητα της περιοχής αυξάνει, διότι πέριξ της περιοχής έχουν μεγαλώσει τα βασικά τμήματα με κωνοφόρα δέντρα που ενώ θα έπρεπε να μην υπάρχουν παραμένουν διατηρούμενα, λέτε και δεν διδάχτηκαν κάτι από την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής αλλά ούτε και από την μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλες αυτές τις δεκαετίες, τόσο στη Σάμο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Εκτός του κινδύνου της πυρκαγιάς αναφέρω περιληπτικά και του κινδύνους από τυχόν σεισμό, λόγω του παράπλευρου σεισμικού ρήγματος, ενός κεραυνού, κάποιου ανθρώπινο λάθους, κάποιας δολιοφθοράς. Δεν παύει να είναι ο πρώτος εχθρικός στόχος, τη στιγμή που ο άπληστος και ανόητος γείτονας, έχει βάλει στόχο, μεταξύ των νησιών που εποφθαλμιά και τη Σάμο μας.
Όλοι αυτοί οι ανωτέρω λόγοι, μου επιβάλουν για άλλη μια φορά, να ζητήσω την κατανόηση και την λήψη μέτρων εμπρός στην επικινδυνότητα που διατρέχει όλη η Σάμος, πολύ περισσότερο η πρωτεύουσα με τον πληθυσμό της, τις υπηρεσίες, το νοσοκομείο, τον ιστορικό της πλούτο.
Πιστεύω, και εδώ επιβάλλεται, να υλοποιήσουμε το νόμο του Ιπποκράτη.
=Το προλαμβάνειν προτιμότερο του θεραπεύειν=.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Γιακουμής Αμυρσώνης
Γεωπόνος – π. Πρόεδρος Κοκκαρίου Σάμου»