10 Φεβ 2024
Η χαρουπιά και το μέλλον της – Β΄ Επιστολή – Γράφει ο Γιακουμής Αμυρσώνης
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Προ ημερών σας είχα αποστείλει την πρώτη επιστολή και επανέρχομαι με την Β΄ ως συμπλήρωμα της πρώτης, εξ αιτίας νεότερων πληροφοριών, που καθιστά επιβεβλημένη την επέκταση της καλλιέργειας της Χαρουπιάς που σας είχα αναπτύξει τα πολλαπλά οφέλη της.
Η αιτία προήλθε διαβάζοντας την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 10ης Δεκεμβρίου 2023, που σε άρθρο της αναφέρει ότι στις αιτίες της κλιματικής αλλαγής που ευθύνεται κατά κύριο λόγο το διοξείδιο του άνθρακος συμμετέχει και το μεθάνιο. Ως κύρια πηγή του δεύτερου ανωτέρου αερίου αναφέρει τα βοοειδή που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χλωρής τροφής και κατά τη διάρκεια της πέψης τους δημιουργείται το μεθάνιο το οποίο και εξέρχεται με τα των κοπράνων. Προς επίλυση αυτού του μεγάλου θέματος που δημιουργείται, ιδίως στην περιοχή της Ολλανδίας, προσανατολίζονται ή εις το να μειώσουν τον αριθμό των βοοειδών ή να αντικαταστήσουν την χλωρή τροφή με ξερή.
Το πρόβλημα αυτό έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και επιστήμονες Ιάπωνες πειραματίζονται, όπως αναφέρει το άρθρο, να δημιουργηθούν τροφές ξερές προερχόμενες από τα φύκια των θαλασσών. Όμως και σ’ αυτά και σ’ αυτή την επεξεργασία των φυκιών έχουμε παραγωγή κάποιας ουσίας, που επίσης βλάπτει το στρώμα του όζοντος όπως το μεθάνιο, οπότε γεννάται ένα θέμα μέχρι στιγμής αρνητικό κι άλυτο. Το συμβάν αυτό τεκμηριώνει την αναγκαιότητα επέκτασης του φυτού της Χαρουπιάς, που όπως έχω αναφέρει στην πρώτη επιστολή πρόκειται περί καρπού που δίνει ξηρά τροφή με πλούσια στοιχεία σε ενέργεια, που μπορεί να καλλιεργηθεί σε χιλιάδες ελληνικά στρέμματα, αξιοποιώντας τα εγκαταλειμμένα, τα ξηρικά, τα άγονα, τα προβληματικά, και οι αποδόσεις οικονομικώς μπορεί να είναι έως και τετραπλάσιες από τα σιτηρά ή άλλες καλλιέργειες. Δεν είναι δυνατόν άλλοι να αναζητούν την επίλυση του προβλήματος στα βάθη των θαλασσών κι εμείς να μη αξιοποιούμε αυτή που βρίσκεται στην ηλιόλουστη επιφάνεια της γης.
Ως γνωστόν μια μεγάλη ποσότητα CH4 – Μεθάνιο, παίρνουμε και από τα αέρια των δασικών πυρκαγιών. Άρα όσο λιγότερες πυρκαγιές, τόσο λιγότερο μεθάνιο θα έχουμε στο αέριο περιβάλλον. Λιγότερες φωτιές θα έχουμε με περισσότερα αντιπυρικά φυτά και όχι με τα προωθούμενα πεύκα και γενικώς τα κωνοφόρα, που ως γνωστό οφείλουν την ευφλεκτικότητά τους στην ρητίνη και την μετάδοση στα εκρηκτικά κουκουνάρια.
Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται, το φυτό της Χαρουπιάς πέρα του οικονομικού οφέλους θα συμμετάσχει δυναμικά στην βελτίωση του αερίου περιβάλλοντος, που θα το απαλλάξει από τον εμπλουτισμό με το καταστρεπτικό μεθάνιο. Επειδή στο διάστημα αυτό δεν είδα κάτι στον γραπτό Τύπο, σπεύδω να ενημερώσω όλους εσάς που παίρνετε τις αποφάσεις τις αναγκαίες για βελτίωση του περιβάλλοντος, που δεσμευτήκατε κατά την τελευταία διεθνή συνάντηση την επονομαζόμενη COP 28 στο Ντουμπάι και που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση της κλιματικής αλλαγής, πέραν της αντικατάστασης των υδρογονανθράκων με τις Α.Π.Ε., όπως από αέρα, ήλιο, ποτάμια και θάλασσες.
Η ανάπτυξη αυτού του φυτού θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα πρόσθετα μέτρα που θα προτείνετε (κάποια επιτροπή από τη Βουλή των Ελλήνων), για βελτίωση του αρρωστημένου περιβάλλοντος. Η επέκτασή του θα πρέπει να αρχίσει δυναμικά, όχι μόνο στις καμένες περιοχές της περυσινής χρονιάς, αλλά και των τελευταίων χρόνων, ακόμη και σε κάποια απογυμνωμένα βοσκοτόπια, δηλαδή σε χιλιάδες στρέμματα που θα δώσουν στο μέλλον χιλιάδες θέσεις εργασίας με την βασική ύλη του προϊόντος της Χαρουπιάς και στη συνέχεια η μεταποίησή του και παράλληλα η μείωση επικινδυνότητας από φωτιές, που τόσο αυξάνεται με την άνοδο των θερμοκρασιών και τα ξηροθερμικά μελτέμια, που απαιτούν πακτωλούς χρημάτων για την πυρασφάλεια, παρασιτώντας στον κρατικό κορβανά.
Άλλωστε και η κτηνοτροφία θα πρέπει να βελτιωθεί, εννοώντας να απομακρυνθεί από τον παλαιό-βουκολικό τρόπο, να γίνει πιο σταυλική, πιο ελεγχόμενη και πιο ανθρώπινη. Δεν απομένει λοιπόν για απέραντες εκτάσεις ιδιωτικές, κρατικές και εκκλησιαστικές, να δημιουργηθούν νόμοι που τα αντιοικονομικά και ανώφελα ρουμάνια και τις καμένες περιοχές να τα μετατρέψουν σε ωφέλιμους τόπους για ανθρώπους και άγρια πανίδα, καθώς και σε αντιπυρικές περιοχές.
Να προσθέσω ότι την ίδια απογοήτευση αισθάνθηκα, όπως με τα φυτώρια της Ροδόπης όταν επικοινώνησα, με τα φυτώρια της Στερεάς Ελλάδος που είναι στην Αλίαρτο Λιβαδειάς και μου είπαν ότι έχουν μόνο διαθέσιμα πεύκα και κυπαρίσσια. Δηλαδή φυτά για να δημιουργούμε στο μέλλον απλησίαστες, άσβεστες και καταστροφικές πυρκαγιές. Ας θυμηθούμε ότι η φωτιά στην ανατολική Αττική στο Μάτι, επεκτάθηκε στον οικισμό που είχε ως πράσινο τα πεύκα και η φωτιά που ξεπέρασε τον εθνικό δρόμο λόγω της δενδροστοιχίας από τις Κουκουναριές που υπήρχαν ένθεν και ένθεν αυτού του επιφέροντος το οικτρό αποτέλεσμα και τον θάνατο των 104 συνανθρώπων μας, που μέχρι σήμερα βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και αναζητείται το ποιος έφταιξε σε αυτή την καταστροφή.
Από κάποια πρόσφατα στοιχεία που πήρα από το ΒΗΜΑ της 21/1/2024 ότι το 1,5 δισεκατομμύριο αγελάδες του πλανήτη με τα 100-500 λίτρα μεθανίου που εκτιμάται ότι εκλύει ημερησίως κάθε ζώο, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλά όμως είναι διαφορετικό το να παράγουν 100 λίτρα μεθάνιο ημερησίως τρώγοντας ξηρά τροφή αντί των 500 λίτρων μεθανίου, τρώγοντας χλωρή τροφή. Να γιατί τα νησιά μας και τα παραθαλάσσια μέρη της νοτίου Ελλάδος που μπορεί να ευδοκιμήσει η Χαρουπιά, μπορεί να παίξουν ένα βασικό ρόλο έμμεσο και άμεσο στην διατροφή των αγελάδων και κατ’ επέκταση στην μείωση θέρμανση του πλανήτη. Μπορεί τα ελληνικά μέρη αυτά να μην έχουν σπάνιες γαίες, έχουν όμως σπάνιο περιβάλλον που μπορεί να καλλιεργηθούν φυτά πολυτιμότατα.
Εκ των μεγάλων περιβαλλοντολογικών και οικονομικών εξελίξεων, αποδεικνύεται πόσο αναγκαίο είναι να γίνει μία σωστή και ωφέλιμη δενδροφύτευση προς το γενικό όφελος φυτεύοντας τις πολύχαρες χαρουπιές και όχι πεύκα, που δυστυχώς δε βλέπω να προωθούνται από τα κρατικά φυτώρια, αλλά ούτε να αιτούνται από τοπικούς φορείς που εκεί μπορεί να ευδοκιμήσει. Εάν το σπουδαιότερο όλων για την πυρασφάλεια είναι η πρόληψη, τουλάχιστον στις καμένες περιοχές για αντιπυρικά δάση του μέλλοντος πρέπει να αποκλειστούν τα κωνοφόρα. Και γι’ αυτό έρχομαι να ενημερώσω εσάς που παίρνετε τις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας ούτως ώστε τα κρατικά φυτώρια να παράγουν φυτά ποικιλιών Χαροποιών και Δρυών. Τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και από τους έγκλειστους των αγροτικών φυλακών.Να έχουμε υπόψιν ότι η ευημερία του λαού θα επέλθει αξιοποιώντας τις εύκρατες κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας και μέσω της παραγωγικότητας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, να αξιοποιήσουμε αυτόν τον μέχρι στιγμής αναξιοποίητο αλλά ευλογημένο τόπο.
Ας θυμηθούμε και ας εμπεδώσουμε ότι όχι μόνο ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά και το περιβάλλον είναι χρήμα, φθάνει να το αξιοποιήσουμε. Όπως στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής στις Σκουριές, αξιοποιούμε το υπέδαφος και βγάζουμε το χρυσάφι το ίδιο θα συμβεί εάν αξιοποιήσουμε το κλίμα μας, και οι επιτυχίες του αύριο εξαρτώνται από τον ορθό προγραμματισμό του σήμερα. Αυτά βεβαίως έπρεπε να γίνονται πριν δεκαετίες που υπήρχε ακόμη αρκετός κόσμος στην επαρχία που προέρχονταν από αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες, που σήμερα δεν υπάρχουν, άλλα όμως η ζωή στον τόπο πρέπει να συνεχιστεί γιατί είναι κρίμα νησιά με τέτοιο κλίμα να ερημώνουν λόγω λανθασμένου κρατικού προγραμματισμού.
Με εκτίμηση,
Γιακουμής Ιωάννου Αμυρσώνης, γεωπόνος
Σάμος Κοκκάρι 27 Ιανουαρίου 2024
Αποστέλλεται:
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη
Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Κώστα Σκρέκα
Υπουργό εΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου
Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» διά διευθυντή κ. Αλέξη Παπαχελά
Εφημερίδα «δημοκρατία» διά κ. Ελευθέριο Σκιαδά
Εφημερίδα «Σαμιακό Βήμα» διά διευθυντή κ. Μάνο Στεφανάκη
Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Κασσελάκη
Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Πρόεδρο Κ.Ο της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξη Χαρίτση
Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
Πρόεδρο κόμματος Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρο κόμματος Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελλόπουλο
Πρόεδρο κόμματος Σπαρτιατών κ. Βασίλη Στίγκα
Πρόεδρο κόμματος Νίκης κ. Δημήτρη Νατσιό.
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη
Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκου
Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα
Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη
Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη
Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου
Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους
Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Κοκκαρίου κ. Χατζηλία Χρήστο